tisdag 13 oktober 2009

Vår 1152, Uppdraget


Våren har anlänt till Territoriet. Snön har smält bort och här och var skjuter tidiga vårblommor upp. Då och då översköljs Territoriet av våldsamma skurar och när gammpälsen Murtaugh med trötta ben går upp för den långa, kalla stentrappan till Gwendolyns kammare, smattrar vårregent mot Lockhavens murar, skvätter in genom skottgluggar och slår hårt mot bläckinfattade fönster. Lockhaven, er högborg, har börjat tömmas på möss. Våren är en hektisk tid för gardet och det finns fler uppdrag att utföra än det finns gardister att utföra dem. Antagligen är det bara på grund av Murtaughs höga ålder som han ännu inte tilldelats någon patrull att basa över, och orsaken till att han ännu dröjer kvar när yngre och raskare gardesmöss för länge sedan givit sig ut på uppdrag. Men nu tycks det alltså vara dags. Gwendolyns dörr står som vanligt öppen och där inne är det varmt och ljust.

"Murtaugh, min pålitlige mus. Stig in i min vän"

Längs med ena väggen, framför det stora porträttet av den legendariske hjälten Svartaxe står en ung muskvinna. Gwendolyn, nickar mot kvinnan.

"Det här är Adela. Hon är en väldigt duglig vaktmus, nyligen dubbad. Ni två kommer från och med nu att bilda patrull. Här är ert uppdrag"

Hon gestikulerar åt er att komma fram till bordet, som är belamrat med kartor, pergament och skrivutrustning.

"Isabel, vår harrytterska, gav sig tidigt imorse av på ett viktigt uppdrag. Men innan hon gav sig av rapporterade hon till mig att Gryffwydd, en av hennes harar, var försvunnen. Han fanns inte i stallarna och de andra hararna visste inte var han var. Han verkar ha rymt. Det är naturligtvis oroväckande. Vi härskar inte över hararna. De är här av egen fri vilja, men vi vill ändå veta vad som har fått Gryffwydd att lämna oss. Ert uppdrag blir att finna honom och tala med honom.

Och, en sak till, vi har fått in rapporter om stråtrövare som synts på vägen mellan Skaleburrow och Elmwood. Var vaksamma och gå inte in i någon fälla. Det har sagts att de inte räds gardet. Lycka till mina tappra möss!"

[Dags att skriva Goals och rollspela lite om ni vill]

10 kommentarer:

 1. Murtaugh sjunker ner på en stol bredvid bordet för att vila benen. "I vart fall inga Vesslor" muttrar han för sig själv.

  "Så, Isabel, hon är att lita på? Har någon av hennes harar försvunnit iväg tidigare?"

  SvaraRadera
 2. [Ni är båda bekanta med Isabel: http://www.mouseguard.net/characters/isabel.jpg]

  "Nej, ingen av dem har försvunnit tidigare. I alla fall inte oväntat och spårlöst. Vad jag har förstått så är Gryffwydd [harar har walesiska namn och är talande och tänkande varelse med egen kultur, fast de bär inga kläder] en utav hennes trognaste och äldsta vänner och hon fann hela händelsen väldigt olustig."

  SvaraRadera
 3. [Ah, det kanske jag skulle förutsatt.]

  Vi beger oss omedelbart! Lita på oss! säger Murtaugh och ställer sig upp, går mot dörren och stannar där och väntar in Adela.

  Och Goals. Jag tänker mig att Murtaugh har "Ingen skada skall få tilldelas varken Adela eller Gryffwydd, jag skall skydda dem med alla medel." Funkar?

  SvaraRadera
 4. [Bra instinct, snyggt att väva in båda i den! Jag inväntar Björn innan vi går vidare]

  SvaraRadera
 5. "Men nej åh, stackars lilla harpalt, ensam kanske rädd!!! Ett ärans uppdrag åh du visa." (Adela går ner på knä och sveper manteln bakom sig med ett swischande ljud)
  "Gammelfar, det ska bli en ära att dela patrull med er, min vördnadsvärde mästare Eiric talade alltid gott om er. Han har alltid berömt er för er klarsyn och ert mod, er blick och er närvaro..."
  Här böjer Adela sig fram aningen långt i sin bugning vilket får pilarna i kogret att falla ur och ner på golvet i en enda röra.
  "Oj, oj då..."
  (goal: jag ska få gammpälsen att respektera mig)

  SvaraRadera
 6. Murtaugh hukar sig ner och gör en ansats för att hjälpa Adela med pilarna, men fastnar i en tanke och med en pil i handen. Gammelfar? Gammelfar?! Är det verkligen så ungdomen ser mig? Eller var det menat på ett respektabelt vis? Och det här, är det så mitt sista år skall sluta? Plockandes pilar....

  Han rycker sig bort från tankarna och räcker över pilen till Adela. Kalla mig inte gammelfar igen är du snäll, Murtaugh var namnet. Det räcker.

  SvaraRadera
 7. [Bra instinct Björn! Ni kan säga till när ni vill klippa, när ni inte har något ni vill göra, så vet jag när jag kan gå vidare. Det är GMs Turn så jag kan stoppa när jag vill, men det är bra att veta iaf.]

  "Om ni ursäktar mig" säger Gwendolyn och skyndar bort mot en angränsande kammare.

  "Roibin, har du morgonens rapporter klara..."

  [Roibin är Gwendolyns skrivare, finns också med på mouseguard.set]

  SvaraRadera
 8. [För min del, klipp på. Tycker det kändes som ett bra avslut, känns som att våra mål etablerats både rent spelmässigt men också antytts i fiktionen på ett fint sätt.]

  SvaraRadera
 9. [Och ja Murtaugh säger "Kalla mig inte gammelfar igen är du snäll, Murtaugh var namnet. Det räcker." till Adela, han tänker det inte som det såg ut nu. Jag som missade att särskilja det från hans tankar...]

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.