tisdag 20 oktober 2009

Scen 4 - Mörkret faller

När ni äntligen har hittat Gryfwydds spår är solen nästan helt borta. Snart är mörkret över er. Men Grywydd är skadad och ni har inte tid att vila. Inte än. Så ni kämpar vidare. Ni är gardesmöss.

Ni har följt spåren en stund, in mot ett snårig bärbuskage. Ni hör rasslanden och kvistar som bryts inne i buskaget när en hare utan förvarning spränger ut ur taggbuskarna!

"Gryffwydd!" men Immerics rop hörsammas inte. Gryffwydd skenar. Ni har ingen möjlighet att hinna ikapp en hare på språng, och dessutom har Gryffwydd ett fult sår i sidan. Ni måste få tag på Gryffwydd nu!

[Health, mot harens Nature 6 för att få tag i pälsen och Persuador Ob2 för att lugna ner honom]

måndag 19 oktober 2009

Scen 3 - Vägval

Regnet har upphört, men det är fortfarande kallt och rått i luften. Ni har traskat fram längs en glömd stig ett tag när den delar sig framför er. 

"Den vägen" säger Immeric, "leder mot Shaleburrow. Banditerna har sitt läger där någonstans. Det är den snabbaste vägen till platsen där Gryffwydd försvann. Den andra vägen leder mot Whitepine. Den är säkrare, men tar oss åt fel håll. Vi kanske kan ta oss runt lägret, men jag känner inte till trakten.

Jag föreslår att vi tar den rakaste vägen mot vårt mål. Vad säger ni?"

Det börjar gå mot skymning. Ni har kanske 2-3 timmar av dagsljus kvar innan natten kryper över er, och med den hungriga, jagande rovdjur. 

torsdag 15 oktober 2009

Scen 2 - Immeric, fäktmästaren


 
Immeric

Immeric drar upp ur er ravinen. Ni är mörbultade, ömma och kalla, men vid liv [slå varsitt Health mot Ob3 för att inte bli sjuka].Han tittar på er.

"Så, en vilsen jänta och en gammal gubbe. Vart var ni på väg i sådan hast?" Han ler ett arrogant leende.

tisdag 13 oktober 2009

Scen 1 - Att spåra en hare

Ni lämnar tryggheten i Lockhaven bakom er. Vårregnet har ännu inte upphört utan strilar obönhörligt ned mot er och bildar vattendrag och djup lervälling. Det är inget optimalt väder att spåra i.

Gryffwydd, som den hare han är, har gjort sitt bästa för att dölja sina spår. Inte aktivt, men hararna har det i blodet. Precis som ni möss har de många fiender som är större än dem.

Ni stretar på på, genomblöta, med leriga pälsar och mantlar som hänger regntunga över era axlar.[Det är ett slag mot harens Nature på 6 mot Scout för att följa spåren framgångsrikt, förutsatt att ni inte har en bättre idé själva]

Formalia

Bara så att vi alla talar samma språk:

[Spelare till spelare, inte in game. Används för alla möjliga typer av kommenterar]
"När någon karaktär talar in game, som när Gwendolyn säger: här är ert uppdrag, möss"
Inre tankar. Jag älskar just det här med bloggspel. Det är en dimension som bloggspel excellerar i och som kan vara svår att få fram i vanligt spel. Använd det så mycket ni vill.
(parenteser är också in-game, och kan användas till det mesta, i vanlig ordning)

Frågor?

Vår 1152, Uppdraget


Våren har anlänt till Territoriet. Snön har smält bort och här och var skjuter tidiga vårblommor upp. Då och då översköljs Territoriet av våldsamma skurar och när gammpälsen Murtaugh med trötta ben går upp för den långa, kalla stentrappan till Gwendolyns kammare, smattrar vårregent mot Lockhavens murar, skvätter in genom skottgluggar och slår hårt mot bläckinfattade fönster. Lockhaven, er högborg, har börjat tömmas på möss. Våren är en hektisk tid för gardet och det finns fler uppdrag att utföra än det finns gardister att utföra dem. Antagligen är det bara på grund av Murtaughs höga ålder som han ännu inte tilldelats någon patrull att basa över, och orsaken till att han ännu dröjer kvar när yngre och raskare gardesmöss för länge sedan givit sig ut på uppdrag. Men nu tycks det alltså vara dags. Gwendolyns dörr står som vanligt öppen och där inne är det varmt och ljust.

"Murtaugh, min pålitlige mus. Stig in i min vän"

Längs med ena väggen, framför det stora porträttet av den legendariske hjälten Svartaxe står en ung muskvinna. Gwendolyn, nickar mot kvinnan.

"Det här är Adela. Hon är en väldigt duglig vaktmus, nyligen dubbad. Ni två kommer från och med nu att bilda patrull. Här är ert uppdrag"

Hon gestikulerar åt er att komma fram till bordet, som är belamrat med kartor, pergament och skrivutrustning.

"Isabel, vår harrytterska, gav sig tidigt imorse av på ett viktigt uppdrag. Men innan hon gav sig av rapporterade hon till mig att Gryffwydd, en av hennes harar, var försvunnen. Han fanns inte i stallarna och de andra hararna visste inte var han var. Han verkar ha rymt. Det är naturligtvis oroväckande. Vi härskar inte över hararna. De är här av egen fri vilja, men vi vill ändå veta vad som har fått Gryffwydd att lämna oss. Ert uppdrag blir att finna honom och tala med honom.

Och, en sak till, vi har fått in rapporter om stråtrövare som synts på vägen mellan Skaleburrow och Elmwood. Var vaksamma och gå inte in i någon fälla. Det har sagts att de inte räds gardet. Lycka till mina tappra möss!"

[Dags att skriva Goals och rollspela lite om ni vill]

torsdag 8 oktober 2009

Adela


Adela är en glad och uppsluppen mus från Copperwood. Hennes mor var en ryktbar gardist på sin tid men förälskade sig i en bard och slog sig ner i denna stad, Adelas far tillhör en förmögen familj med stor makt.
I Lockhaven gick hon i Lära hos sin fars bäste vän, fiddelmakaren Hengist en perfektionistisk instrumentbyggare som snabbt tröttnade på den levnadsglada och ystra unga musfröknen.
Adela kom så att spendera mycket av sin tid i träningshallarna, där hon snart uppmärksammades av Immeric Ljusklinga, en av de främsta fäktmästarna bland gardesmössen, som Lockhaven kan uppbringa. Ett stormigt förhållande tog sin början som avslutades med att Adela rymde med Immerics storebror, läkaren Coenwahl två timmar innan bröllopsfesten. Adela och Coenwahl blev aldrig ett par men de är än idag de bästa vänner.

Belief: Den snabbaste vägen är alltid den bästa
Goal:
Instinct: Ett trevligt samtal är alltid välkommet

Will:
3 - (0/0)
Health:
5 - (1/0)
Nature:
4/4 - (0/0)
Resources:
5 - (0/0)
Circles:
3 - (0/0)


Skills:
Fighter 4 - (0/0)
Hunter 3 - (0/0)
Pathfinder 3 - (0/1)
Scout 2 - (0/1)
Persuader 3 - (0/0)
Haggle 2 - (0/0)
Persuador 3 - (0/0)
Luthier 2 - (0/0) (fiddelmakare)
Hidey hole-wise 2 - (0/0)
Celebrations-wise 2 - (0/0)

Traits: Oberoende 1, Godhjärtad 1, Modig 1

O - Frisk och kry
O - Hungrig/Törstig (-1 disposition för alla konflikter)
O - Arg (-1 disposition för alla konflikter med will som bas)
X - Trött (-1 disposition för alla konflikter)
X - Skadad (-1T på färdigheter, Nature, Will och Health)
O - Sjuk (-1T på färdigheter, Nature, Will och Health)

Age: 21
Home: Copperwood
Parents: Osric & Cynwise
Fur: Brun
Cloak: Röd
Mentor: Eiric är en av Musgardets stöttepelare, en strävsam musherre som kämpar i det fördolda med att lära upp de vildaste mössen, ett flertal av de rödmantlade har Eiric som mentor, själv bär han en ljusblå mantel, lugnets å kylans färg
Senior Artisan: Hengist, fiddelmakaren
Friend: Coenwahl
Enemy: Immiric
Gear: Båge, fiddla
Contacts:

tisdag 6 oktober 2009

Murtaugh

Patrullens ledare

Murtaugh en gammal mus, han börjar känna av det i kroppen och det skrämmer honom. Men han är också en mus fylld av ansvar, han är djupt hedrad av möjligheten att få fortsätta som patrullledare och tänker inte göra Gwendolyn och gardet besvikna, men det största ansvaret är den mot den egna patrullen. Han drömmer om pension, han drömmer om att slå sig ner någonstans, kanske i Sprucetuck, kanske I Whitepine, men oavsett vart innehåller drömmen hans stora kärlek Lorelei.

Belief: Jag är snart klar med gardet, men jag är patrullens ledare, det är mitt ansvar och skyldighet att leda den än ett år.
Goal: Jag skall hålla ungpälsarna i schack, de skall inte få riskera karavanen eller uppdragets framgång.
Instinct: Ta aldrig onödiga risker.

Will: 5 - (0/0)
Health: 4 - (0/1)
Nature: 3/4 - (1/0)
Resources:
4 - (0/0)
Circles: 3 - (0/0)


Skills:
Archivist 2 - (0/0)
Carpenter 2 - (0/0)
Fighter 3 - (0/0)
Healer 2 - (1/0)
Instructor 4 - (0/0)
Pathfinder 2 - (0/0)
Persuader 3 - (1/1)
Scout 2 - (1/0)
Survivalist 4 - (0/0)
Weather Watcher 2 - (0/0)

Night-wise 2 - (0/0)
Patrol leader-wise 2 - (0/0)
Famine-wise 2 - (0/0)
Guvernor-wise 2 - (0/0)

Traits: Rationell 1, Avtrubbad 1, Gammpäls 1. (Checks = 0)


O - Frisk och kry
O - Hungrig/Törstig (-1 disposition för alla konflikter)
O - Arg (-1 disposition för alla konflikter med will som bas)
O - Trött (-1 disposition för alla konflikter)
X - Skadad (-1T på färdigheter, Nature, Will och Health)
O - Sjuk (-1T på färdigheter, Nature, Will och Health)


Home: Sprucetuck
Parents: Arkivarier bägge två, Folker och Lilly. Nu väldigt gamla.
Fur: Brun men nu nästan helt grå.
Cloak: Grön
Senior Artisan: Tander, snickare i Lockhaven.
Mentor: Gamlion, farbror i Lockhaven. Gammal och sedan länge pensionerad.
Friend: Loralei, sömmerska i Whitepine. Egentligen mer än en vän för Murtaugh, men det är inget som han har avslöjat för någon.
Enemy: Sylvia, guvernör i Whitepine. Under stridigheter med vesslor som försökte ta sig ner i Whitepine stod Murtaugh som en av stadens försvarare. I ett av musgardets chansartade försök att förflytta civilbefolkningen undan direkt risk för vesslornas anfall dog Sylvias dotter och man, något som både hon Murtaugh ansvarig för.
Gear: Slunga, svärd, fiskespö.

TerritorietTerritoriet är den del av en större skog som mössen kallar sitt hem. Territoriet vaktas av Musgardet. Det är gardet som upprätthåller dess gränser, håller vägarna säkra, eskorterar viktiga möss, jagar bort eller dödar rovdjur. Territoriet består till stor del av skog, men även sten- och bergmark är vanligt förekommande. Här och var finns även sjöar, bäckar, träsk och gräsmarker. Inom gränserna finns det en mängd byar och städer. De flesta är relativt små, med inte mer än några hundra bofasta möss, men en del är betydligt större, som Copperwood med flera tusen invånare. Det pågår riklig handel mellan Territoriets olika landsändar. Malm, spannmål och andra råvaror men även varor som verktyg, tyger, örter m.m. Gardet är beroende av donationer från övriga Territoriet, det är det pris som måste betalas för deras tjänster. I själva verket är det naturligtvis helt nödvändigt. Om gardesmössen i Lockhaven skulle ägna sig åt att samla och odla mat skulle de inte längre kunna beskydda Territoriets alla arbetare, handelsmän och farmare.

I den här tråden kan vi diskutera sådant som rör Territoriet, dess omgivning och invånare.

måndag 5 oktober 2009

Regler

Alla frågor kring reglerna tar vi i den här tråden.

lördag 3 oktober 2009

Ordlista

Jag tänkte att vi skulle försöka använda svenska så mycket så möjligt. Inte när det gäller personnamn och platser naturligtvis, men för allt annat föredrar jag svenska. En del är lite knepiga att översätta dock.

Mouse Guard - Musgardet, eller bara gardet.

Scent Border - Östra Vittringen respektive Västra Vittringen.

Tenderpaw - Ungtass.

Oldfur - Gammpäls. (-Päls är ett vanligt suffix även i andra sammanhang, ex rödpäls, klenpäls, tokpäls etc)

Har vi andra unika ord/termer?